I ett fjärrvärmenät finns utöver kraftvärmeverk, pumpstationer och rör, även ventiler. Dessa ventiler möjliggör avstängning och sektionering (uppdelning) av nätet, både vid planerade arbeten och läckage.
Inlägget är tänkt som en grundläggande orientering för att förstå märkning och dess grunder. Vi kommer att titta närmare på P-märkning, EN 488 och relaterade begrepp.
För att en ventil ska få säljas behöver produkten kategoriseras och förses med en rad märkningar. och godkännanden. Här följer ett praktiskt exempel på hur godkännanden används. De skrivs vanligen ut på produkt- och datablad för att beskriva vad ventilen klarar av.
Siffran inom parentes anger vilket ackrediterat certifieringsorgan som godkänt tillverkarens egenkontroll. Exempelvis Den Norske Veritas (DNV) eller Bureau Veritas (BV).
Ventilen tilldelas kategori I, II, III eller IV beroende på fluid, storlek (DN) och tryck (PN). Kategorin bestämmer i sin tur vilken typ kontroll som ska användas.
För fjärrvärmeventiler PN16-40 gäller:
Kategori III => kontroll enligt Modul H
Modul H: Fullständig kvalitetsstyrning. Tillverkarens kvalitetssystem certifieras och egenkontroll av produkten utför av tillverkaren.
Grupp 1: farliga gaser eller vätskor (lättantändliga, giftiga, explosiva etc)
Grupp 2: ofarliga gaser eller vätskor (övriga fluider)
Beroende på om fluiden är i grupp 1 eller 2 och om det är en vätska eller gas används olika diagram för att fastställa kategori.
Fjärrvärme/kyla: fluid grupp 2
Branschorganisationen Energiföretagen Sverige (Tidigare kallat Svensk Fjärrvärme) upprättar branschkrav för komponenter i fjärrvärmesystemet. Kraven grundar sig på standarder, myndighetskrav, erfarenheter och forskning. Nu går vi igenom hur kraven hänger ihop!
Som grund för krav och tester ligger de direktiv och standarder vi tagit upp tidigare, exempelvis PED, maskindirektivet, ISO 5208 och liknande.
För markförlagda avstängningsventiler i fjärrvärmenät heter de tekniska bestämmelserna D:209, vilka är satta med underliggande standarder och bestämmelser som grund.
Ventilen skall vara dimensionerad för de stora krafter som kan uppstå i anslutande rör samt vara manövrerbar och tät från båda hållen. Den ska vidare vara baserad på följande standards:
Ventilerna skall dessutom vara CE-märkta enligt EUs direktiv PED 97/23/EG om tryckbärande anordningar, modul H, vilka är baserade på tidigare nämnda direktiv och standarder.
För att uppfylla bestämmelserna i D:209 behöver ventilen genomgå flertalet olika prövningar. Dessa tester och prov specificeras i D:210.
Testerna innehåller prov för:
SPs (Sverige Tekniska Forskningsinstitut) "SPCR145" anger hur testning, certifiering och uppföljning skall utföras för att produkt och leverantör skall uppfylla D:210 (och därmed D:209).
Testningen innehåller allt från granskning av tekniska underlag, kvalitetssystem hos tillverkare och leverantör, materialval, märkning etc. SP i sin tur kontrolleras av standarder för certifierande organ.
Efter genomgången testning av SPCR145 och därmed uppfyllande av D:209 och D:210 kan en markförlagd kulventil för fjärrvärme P-märkas.
Under 2015 färdigställdes arbetet med en Europastandard för markförlagda fjärrvärmeventiler, kallad EN 488:2015. EN 488 kommer på sikt att ersätta den Svenska P-märkningen, men de bägge märkningarna lever sida vid sida tills dess att det sista certifikatet för P-märke har löpt ut.
EN 488 stämmer i mångt och mycket överens med D:210. Skillnaden ligger i:
Nu vet du lite mer om märkning för markförlagda kulventiler i fjärrvärmenätet. Vi har alltså i dagsläget två giltiga märkningar, P-märket och EN 488.
Har du frågor kring fjärrvärmeventiler? Hör gärna av dig!
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta.
Ok